Csoda a mentőben – csodálkozás a vezetői reakción


15781511_1820705738143185_6094911533054077200_nDabas – December 26-án a Dabasi Mentőállomás Facebook oldalán jelent meg a hír, miszerint az egyik esetkocsijukat szüléshez riasztották, ám a kiérkezésükkor a baba már világra jött. Az édesanya és az édesapa remekül helytállt, a mentősöknek már csak a köldökcsonk kezelése és az anyuka szülés utáni ellátása volt a feladatuk. A bejegyzésben szerepelt továbbá a baba keresztneve, születésének időpontja, súlya és mérete. Néhány nappal a hír után a dabasi mentőállomás vezetője újabb posztban adta hírül a közösségi oldalon, hogy közlésük miatt (amit a Blikk című napilap is átvett), az OMSZ vezetősége felelősségre vonta. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot az esetről, hiszen egy valóban pozitív, a dabasi kistérség számára örömteli hírről volt szó. Az alábbiakban Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatójának írásos válaszát olvashatják.

“Felelősségre vonás nem történt, mindössze azt ellenőriztük, hogy a mentőállomás közösségi oldalán megjelentetett fényképek és információk nem sértenek-e személyiségi jogokat, betegjogokat. … egy szép történet, egy mentők szempontjából is pozitív hír sem adhat felmentést számunkra az ellátottak, a kiszolgáltatott, krízishelyzetben levő betegek törvényben is meghatározott jogainak fokozott védelme alól.

Fenti szempontok alapján már egy fényképfelvétel puszta elkészítése is a beteg, vagy törvényes képviselőjének előzetes beleegyezését igényli, a közzététel (legyen szó akár a sajtóról, vagy az internetes közösségi médiáról) pedig az érvényes intézményi szabályzatnak megfelelően történhet.

Természetesen magam is büszke vagyok dabasi bajtársaink munkájára, örömmel szereztem tudomást a kisbaba és anyukája ellátása során tanúsított helytállásukról, a kommunikáció szabályainak betartását azonban fontos, közös érdekünknek tekintem.”

Szerkesztőségünk bízik abban, hogy az OMSZ és a Dabasi Mentőállomás között mindössze kommunikációs félreértés alakult ki, hiszen ahogyan a dabasi mentőállomás vezetője Facebook posztjában kiemelte, az OMSZ szóvivője pedig levelében leszögezte, büszkék lehetünk az OMSZ dolgozóira országos és helyi szinten egyaránt.