Csok Dabason: elegendő-e a kedvezmény?


Dabasrégió – A lakáspiac idén sem áll meg, áprilisban 4%-kal magasabb forgalmat regisztráltak az előző év azonos időszakához viszonyítva, a májusi és júniusi adásvételek száma viszont enyhe visszaesést mutatott – előbbi a tavalyi év azonos időszakához képest 3%-kal volt magasabb, utóbbi mindössze 2%-kal maradt el a májusi adatoktól.

Elemzők szerint amennyiben a pozitív tendencia folytatódik, év végére a tranzakciók száma elérheti a 150 ezret, ami 8%-os növekedést jelentene 2015-höz képest. A fellendülés az ország egyes területein eltérően érvényesülhet, az ingatlanszakértők a következő egy évben Nyugat-Magyarországon kissé romló, Kelet-Magyarországon pedig javuló piaci helyzetre számítanak.

Az építkezések éve

Erősen növekvő tendenciát mutat az építkezési kedv, idén áprilisban és májusban is kétszer több engedélyt adtak ki az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedés hátterében több tényező is húzódhat, ezek közé tartozik az új lakások áfakulcsának 5%-ra csökkentése és az év elejével módosításra kerülő csok. Az elemzők idén 10-12 ezer, a következő években 20-30 ezer új lakás építésére és átadására számítanak. A lakáspiac nemcsak a fővárosban lendült fel, Budapesten kívül mintegy harmadával több ingatlan cserélt gazdát az év első szakaszában. A kertvárosokban elsősorban a családi házak, a nagyobb városokban a társasházak a népszerűek a vevők körében. A szakemberek szerint a lakásállomány és az árak változása az új lakások átadásával újabb fordulatot vesz, elsősorban a használt lakások piacán lehet változásokra számítani.

Csok, a lakáspiac kiemelt híre

Az idei év egyik kiemelkedő lakástámogatási intézkedése az új és használt lakások esetén is módosításra kerülő csok. A támogatással kapcsolatban megállapítható, hogy a jogosultak közül egyelőre kevesen vannak, akik éltek a 10+10 millió forintos lehetőséggel, az ügyfelek többsége inkább használt lakásokra vette igénybe a kedvezményt. Az önkormányzatok egyes településeken az otthonteremtést a csok mellett további támogatásokkal igyekeznek vonzóvá tenni. Ezek közé tartozik a kedvezményes telekértékesítési program, melynek keretein belül 10-20 vagy akár 30%-kal olcsóbban kínálnak telket a többgyermekes családoknak, de akad olyan város is, ahol egy jelképes, 1 forintos négyzetméteráron agy ingyen lehetett építési területhez jutni.

Dabasi ingatlanárak: elegendő-e a csok?

Az eladó dabasi családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai 17%-kal, a téglaépítésű lakások 50%-kal alacsonyabbak, a – településen legdrágább ingatlantípusnak számító – panellakások átlagos Ft/m 2 árai pedig 10%-kal magasabbak az országos átlaghoz képest. Dabason a családi házak 27%-kal drágábban, a téglalakások pedig 30%-kal kedvezőbb áron érhetőek el, mint Albertirsán. A környező településekhez képest borsosabb áron vásárolhatunk házat, míg a téglalakások 11-30%- kal kedvezőbben érhetőek el.

A 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már Dabason is elérhetőek, melyek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel felvétele vagy önerő megléte szükséges. Országos viszonylatban a jelenlegi kínálat nem számít szűkösnek, ez azonban 2017-től a szakemberek szerint tovább bővülhet.

Forrás: Ingatlannet.hu